
Delikatesna različica priljubljene italijanske jedi, pri kateri lahko kozice poljubno nadomestimo s potočnimi raki.
- Potočne rake v vrelem kropu, kateremu smo dodali koromač, blanširajte toliko časa, da postanejo rdeči, približno 5 minut.
- Rake odcedite, tekočino pa prihranite.
- Rakove repke ločite od trupa s kleščami.
- Čebulo očistite in drobno sesekljajte.
- V posodi segrejte olje, na katerem rahlo prepražite sesekljano čebulo, dodate riž in pražite, da riž postekleni.
- Zalijete z ribjo osnovo (ali jušno osnovo) ter dušite riž v pokriti posodi toliko časa, da ostane al dente.
- Na olivnem olju zarumenimo sesekljano šalotko, dodamo rakove repke, smetano za kuhanje, belo vino in dušen riž ter dobro premešamo na ognju.
- Začinimo, dodamo nariban parmezan in peteršilj.
Rižota iz parboiled riža s potočnimi raki




Sestavine
- 200 g parboiled riža Zlato polje
- 24 srednje velikih potočnih rakov (ali repkov)
- 1 velika čebula
- 2 šalotki
- 50 g smetane za kuhanje
- 40 g olivnega olja
- 5 dag parmezana
- 1,5 dl suhega belega vina
- 0,5 l ribje osnove (ali jušne osnove)
- sol
- beli poper v zrnu Maestro
- koromač Maestro
- peteršilj Maestro