
Tradicionalna rižota z gobami izvira iz Italije, natančneje iz Piemonta. Z aromatični jurčki je rižota še posebno okusna.
- Čebulo na tanko narežemo in jo na toplem olju pustimo, da postekleni.
- Dodamo na majhne kocke narezane jurčke in vse skupaj prepražimo.
- Dodamo riž, ga na kratko pustimo, da postekleni, nato pa vse skupaj zalijemo z jušno osnovo ali vodo (za bolj sočno rižoto naj bo razmerje riža in vode 1 proti 3).
- Na majhnem ognju naj se kuha 10 minut, nato dodamo na kocke narezane bučke, sesekljan česen in peteršilj.
- Za sočno rižoto pustimo, da se duši 5 minut, kuhanje pa lahko podaljšamo še za 5 minut.
- Na koncu po okusu dodamo sol, začimbe, maslo in polovico naribanega sira.
- Na globok krožnik najprej položimo oprano in razrezano rukolo, dodamo rižoto in na koncu preostali naribani sir.
- Krožnik lahko dekoriramo z malo žafranke in vejico zelišč (npr. timijana).
Rižota z jurčki in bučkami na rukoli s kozjim sirom




Sestavine
- 30 dag riža Sant' Andrea Zlato polje
- 20 dag jurčkov
- 5 dag mlade čebule
- 2 stroka svežega česna
- 15 dag bučk
- 4 vejice peteršilja
- sol, poper Maestro
- timijan Maestro
- šetraj Maestro
- 5 dag rukole
- 6 dag mladega kozjega sira
- 4 žlice olivnega olja
- 2 dag masla