Slaščice s surovimi jajci – je uživanje varno?

Nekateri recepti, kot je denimo tiramisu in božični punč (eggnog), zahtevajo uporabo surovih jajc brez toplotne obdelave. V takih primerih se poslužujemo več različnih postopkov. Vsak predstavlja eno oviro, ki zavira razvoj mikrobne združbe. Čim več ovir postavimo, tem manj mikroorganizmov bo te ovire premagalo in tem bolj bo izdelek biološko stabilen.

V primeru toplotno neobdelanih jajc to pomeni izbiro zares svežih jajc, saj je pri starejših jajcih verjetnost prehajanja salmonele iz lupine v notranjost večja. Naslednji ukrep je uporaba kisline, saj salmonele prav tako ne rastejo pri nizkem pH. Zato je primerno v receptih s svežimi jajci uporabljati kislino (limonin sok, jabolčni kis v doma pripravljeni majonezi, znani so recepti s teranom), dodatek sladkorjev, alkohola (žgana pijača v punču), pomemben ukrep je tudi hranjenje pri temperaturi malo nad nič stopinjami. A tudi takšna živila so le delno obstojna in res kratek čas, saj se kmalu razvije prilagojena združba mikroorganizmov.

Če uberemo vse varnostne ukrepe, ki lahko omilijo večjo populacijo škodljivih bakterij v živilu, pa obenem velja, da surov jajčni beljak vsebuje glikoprotein avidin, ki zavira prebavo beljakovin in preprečuje absorpcijo biotina oz. vitamina B8, pomemben za gradnjo kože, las, nohtov ter za kopičenje energetskih zalog v jetrih in mišičju, kakor tudi za sproščanje energije. Kdor pogosto uživa surov beljak, ima lahko pomanjkanje vitamina B8. Zato je toplotna obdelava jajc s prehranskega stališča nujna.

Izberi si recept

Sestavine

Čas priprave

Zahtevnost

Tip obroka

Dobre novice

Prijavite se na Žitova elektronska obvestila

Naše znamke

Žito+

Kruh

Žito je že več kot pol stoletja sinonim za okusen, svež kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske in slaščičarske izdelke.

Zamrznjene dobrote

Zamrznjene dobrote so popestritev jedilnika za vse, ki kljub pomanjkanju časa prisegajo na okusne, polnovredne obroke.

 

Zlato polje+

Riži, testenine, kaše, kosmiči, zdrobi in žita za zajtrk… Zlato polje je sinonim za sodobno kuhinjo.

Maestro+

Že desetletja so začimbe, dišavnice, začimbne mešanice in dodatki jedem Maestro navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Natura+

Žita, kaše, kosmiči, moke, stročnice in izdelke iz soje v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci.

Gorenjka+

Polna vsega dobrega nas čokolada Gorenjka razvaja že več kot 90 let. Za sladko razvajanje ali izvirno darilo.

1001 cvet+

Zeliščne, sadne in prave čaje 1001 CVET poznajo in uporabljajo vsa slovenska gospodinjstva.

Šumi+

Šumi v svoji 135-letni sladki zgodovini ponuja širok izbor pravih slastnih mojstrovin.