So smutiji zdravi?
V zadnjem času je postalo moderno, da ljudje pijejo smutije (ang. smoothie). Na vsakem koraku nam jih že ponujejo, takšne naravne, bio pa eko. Vsaka sladka pijača, pa naj bo naravno iztisnjen sadni sok ali domač sadni smuti, je napitek, ki vsebuje koncentrat enostavnih sicer naravnih sladkorjev, ki stimulirajo v naših možganih dodatno željo po sladkem.
Poleg tega pa predvsem sadni smutiji in sokovi v našem organizmu hitreje presnovijo, kot če jemo sveže sadje v kosu. Saj smo z mešalnikom opravili vse delo naših zob in našega želodca. Zavedati se moramo, da v 300 ml smutija spravimo tri do pet porcij svežega sadja. Zato dietetiki opozarjamo, da gredo tudi naravni sokovi in sadni smutiji ob bok pijačam z dodanim sladkorjem.
Najbolje je, da za žejo pijemo vodo in si privoščimo primerno zrelo porcijo sadja (250 do 350 g/dan). Če ne gre drugače, je zagotovo bolje posegati po zelenjavnem smutiju brez dodanega sladkorja, z dodatkom jabolka. Komercialno pripravljeni smutiji imajo nizek sadni delež in skoraj praviloma dodan sladkor.