Anketa
Prvošolci najbrž že s težavo pričakujejo prvi šolski dan, vsi ostali pa z nelagodjem v očeh odštevamo ure zadnjih brezskrbnih trenutkov. Starši nismo nikakršne izjeme, saj se s septembrom začne nervozna bitka s časom in organizacijskimi podvigi, ki jih strahoma pričakujemo.
Kaj bodo šolarji zajtrkovali, si bodo zajtrk sploh pripravili, sem in tja še koga zanima. Da bi odšli v šolo lačni?! Ni jih malo, ki ne zajtrkujejo doma in šole se na ta fenomen odzivajo s prilagoditvijo časa malice, ki je takoj po prvi šolski uri ali kar ob prihodu v šolo. Kruta realnost, ki zahteva streznitev.
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva …
Šolarji pa zajtrk nonšalantno preskočijo, ker se jim ga ne da pripraviti (saj mama ne bo vedela, da sem mleko zlil v korito), je škoda časa (saj je kmalu malica), ali je v šoli avtomat s prigrizki in sladkimi pijačami in se lahko za par kovancev pošteno najedo. Ni čudno, da je vedno več šolarjev preobilnih, ker podobno se dogaja v popoldanskem času po koncu pouka. Eni zjutraj, drugi kasneje, nekateri kar v obeh izmenah.
Žitni kosmiči
Zajtrk med tednom je lahko zelo preprost: skodelica pogretega mleka, kos ali dva kruha, maslo in med ali domača marmelada. Druga možnost je, da v mleko šolarji natresejo kosmiče ali müslije. Prednost naj imajo tisti z manj dodanega sladkorja. Lahko si jih naredimo sami doma iz ovsenih, pirinih ali rženih kosmičev, ki jim dodamo sladko suho sadje in oreščke. Hrustljave naredimo preprosto: da jih pomešamo z medom in nekaj žlicami hladno stiskanega rastlinskega olja, razprostremo po pekaču in pri največ 140 stopinjah hrustljavo opečemo. Sicer je odličen zajtrk, če ovsene kosmiče skupaj z rozinami 5 minut kuhamo v mleku, da se namočijo in zmehčajo. Še ščep cimeta in zdrav zajtrk je nared kot bi mignil.
Je kruh primeren za zajtrk?
Prerekamo se lahko v nedogled, saj nekateri prisegajo na sadje za zajtrk in vse do opoldne, drugi na pleskavico v lepinji s kajmakom že ob 6. uri zjutraj. Potrebe vsakogar so pač edinstvene in jih ni moč poenotiti. V naših krajih je nekako navada, da zajtrkujemo s kruhom, nič pa ni narobe, če v zajtrk vključimo kak kos svežega in osvežilnega sadja, ki nas gotovo prebudi. Če ne gre drugače, si privoščimo vsaj kozarec vode, v katerega smo kanili nekaj kapljic limonovega soka.
Pašteta ali zelenjavno-skutin namaz – to je zdaj vprašanje
Takšnih in drugačnih namazov je v trgovinah vse polno, čeprav jih z nekaj malo spretnosti lahko zlahka pripravimo doma sami. Trdo kuhan jajček pomešamo s kislimi kumaricami, žlico skute, rahlo solimo, začinimo z zelišči in že imamo zdrav namaz. Lahko dodamo malce tunine, kdaj drugič nariban korenček. Domača pašteta? Za pravo pašteto potrebujemo pravi recept in malo več časa, preprosto pa dobimo, če ostanek mesa od kosila ali iz goveje juhe zmeljemo v sekljalniku paličnega mešalnika z malo vode, smetane in izborno začinimo. Shranjen v posodici v hladilniku se obdrži tudi cel teden.
Hm, čokolada? 🙂
Seveda, včasih. Na kakšen posebno težaven dan poln testov in preizkusov, je čokoladni namaz primeren za zajtrk, saj človeka pocrklja, da se umiri in začne ustvarjati endorfine za občutek sreče in zadovoljstva. Gotovo ni za vsak dan. Kakor povsod v življenju tudi pri zajtrkovanju velja, da je od vsega najprimernejša pestrost. In čas, ki si ga za hranjenje vzamemo. Se splača!
Avtorica članka: Mojca Koman
Preberite tudi članka nutricionistke Andreje Čampa Širca: