Anketa
Sredozemska oziroma mediteranska kuhinja slovi kot izjemno okusna kuhinja, ki varuje zdravje in, po mnenju prehranskih strokovnjakov ter zdravnikov, celo podaljšuje življenje. Osnova so preproste jedi, pripravljene pretežno iz sveže zelenjave, rib, mesa drobnice in perutnine, oljčnega olja, ne manjkajo niti mleko, fermentirani mlečni izdelki niti sveže sadje. Običajno si jo privoščimo le na dopustu, nekje ob morju, nič pa ni narobe, če postane del našega vsakdana.
Sveža zelenjava, zrelo sadje
V sredozemski kuhinji prevladuje zelenjava toplega podnebja, kot so jajčevci, paradižnik, paprika, bučke, artičoke, koruza, od stročnic stročji fižol, čičerika, bob, od sadja pa grozdje, marelice, breskve, lubenice, fige, citrusi – slastni pridelki torej, ki so v naših krajih na voljo le v vročem poletju. Če bi jih želeli uživati kasneje, jih moramo vložiti.
Sveže ulovljeno res sveže
Sredozemska prehrana temelji na sveži morski hrani, ki gre tako rekoč iz ribiške mreže naravnost v lonec. Od rib se na krožnikih znajdejo predvsem sardele, skuše, orade in druge bele ribe, ki jih v Sredozemskem morju ne manjka. Poudarek je na manjših ribah, ki se prehranjujejo pretežno s planktonom. Prebivalci krajev ob morju pojedo tudi veliko rakov, školjk, hobotnic, ves morski živelj pa znajo kuharji združiti v zelo okusne jedi, na primer brodet in bouillbaisse. Ribe imajo zdravju koristne omega 3 maščobne kisline, kakovostne beljakovine in znane minerale za dobro delovanje organizma (fosfor, jod).
Meso – zmerno!
Zmotno je prepričanje, da sredozemska prehrana temelji le na morski hrani. Brez mesa tudi tu ne gre, vendar v zmernih količinah. Veliko je jagnjetine in perutnine, svinjine in govedine manj. Meso v sredozemski prehrani pripravljamo pretežno na žaru ali v omakah skupaj z veliko zelenjave.
Mlečni izdelki so proti zaprtju
Manj jajc, a zato več fermentiranih mlečnih izdelkov: kefir, skuta, jogurti in siri vseh vrst od svežih v slanici do trdih zrelih sirov. Zakaj fermentiranih? Ker je mleko hitro pokvarljivo živilo in v vročem sredozemskem poletju ne zdrži prav dolgo. Mlečno-kislinske bakterije, ki so odgovorne za fermentacijo, ohranijo mleko za vsaj kakšen dan, obenem blagodejno delujejo na prebavo in imunsko odpornost vsakega, ki jih zaužije.
Lovor izboljša prebavljivost hrane
Sredozemska kuhinja je brez zelišč in začimb brez poudarkov. Bazilika, origano, timijan in rožmarin so osnovne začimbe, te pa možimo z lovorjem, sivko, žajbljem ter predvsem limono, ki okus jedi čudovito zaokroži. Zelišča in začimbe vplivajo na dobro prebavo vse hrane, obenem so odličen naraven konzervans. Le kako bi ohranili kumarice v kisu brez aromatičnega kopra in gorčičnih semen?
Oljčno olje za krepko srce
Prebivalci Sredozemlja uživajo veliko maščob, zlasti oljčnega olja, a imajo manj srčno-žilnih obolenj kakor prebivalci na celini. Hladno stiskana rastlinska olja, zlasti oljčno, so vir zdravju koristnih maščobnih kislin, zato sredozemska prehrana velja za varovalno prehrano.
Ne gre zanemariti kozarca rdečega vina ob jedi
Ob vsakem večjem obroku ali kar tako ob manjšem prigrizku s kosom kruha se na mizi znajde kozarec rdečega vina. Za dobro voljo in zdravje. V pravih merah, se razume. In le za odrasle.
Sladice?
Seveda, bogate in zelo sladke ter kalorične, pretežno slajene z medom. Nekatere s svežim sadjem, druge s kandiranim. Pogosto ocvrte. Pregrešne? Gotovo. Ampak, po tradiciji jih prebivalci uživajo le ob posebnih priložnostih, na praznik in še to v manjših količinah ob obilju vsega zdravega, prej naštetega.
Avtorica članka: Mojca Koman
Preberite tudi: