Mlete začimbe, če so primerno pakirane in shranjene, lahko svoje lastnosti obdržijo tudi do štiri leta, odvisno od vrste začimbe.

Ne potresajmo začimbe v vrelo vodo ali jed neposredno iz posodice.

Če smo v dilemi, kakšno količino začimb bi uporabili, je dobro začeti z merico 1/4 čajne žličke. 

Za sušenje zelišč potrebujemo čist, suh in temen prostor. Sušimo jih lahko razprostrnjene na papirju ali jih povežemo v šopke in obesimo.

Predstavljamo vam nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo v pomoči pri uporabi ter shranjevanju začimb in zelišč.

  • Veliko zelišč in začimb se lahko v kombinaciji dopolnjuje, vendar pa se izogibajmo uporabi preveč različnih začimb naenkrat. Zmerna uporaba začimb v jedeh ne škodi zdravemu človeku. Za ljudi, ki uživajo dietno prehrano, pa je priporočljivo, da jedi manj začinijo in da ne uporabljajo ostrih začimb, kot sta poper in paprika.
  • Ne potresajmo začimbe v vrelo vodo ali jed neposredno iz posodice. Dvigovanje pare namreč lahko zmanjša moč začimbe, ki ostane v kozarčku, in povzroči, da se zrna hitreje pokvarijo.
  • Če nismo povsem prepričani, kakšno količino začimb bi uporabili, je najbolje začeti s preizkušenimi recepti. Kasneje lahko količino začimb prilagajamo okusu. Nedvomno pa velja, da vaja dela mojstra, tudi pri uporabi začimb.
  • Ko smo vseeno v dilemi, kakšno količino začimb bi uporabili, v receptu pa količina ni točno določena, je dobro začeti z merico 1/4 čajne žličke. Ta zadostuje za štiri servirne porcije, torej za približno pol kilograma mesa ali dve skodelici omake ali juhe. Za začimbe, kot sta kajenski poper in česen, zmanjšamo začetno merico na 1/8 čajne žličke, nato prilagajamo po potrebi.
  • Če se sami lotimo shranjevanja zelišč z našega zeliščnega vrta, je koristno vedeti, da je najprimernejši čas za nabiranje večine zelišč jutro. Vendar le takrat, ko ni rose, saj nabiramo le suha zelišča.
  • Za sušenje zelišč potrebujemo čist, suh in temen prostor. Sušimo jih lahko razprostrnjene na papirju. Tiste, ki v svojih cvetovih vsebujejo največ zdravilnih učinkovin, pa lahko povežemo v šopke in obesimo. Na ta način se bo v cvetovih nabralo največ zdravilnih eteričnih olj. Lahko pa jih posušimo tudi v pečici na 30 °C, pri tem jih previdno obračamo.
  • Posušena zelišča hranimo v nepredušnih posodah. Prozorne kozarce shranimo v temnem in hladnem prostoru, saj zelišča zaradi vplivov svetlobe, zraka in vlage prehitro izgubijo svoje značilne lastnosti.
  • Cele začimbe, kot so muškatni oreh, kumina v zrnu, poper v zrnu, lahko hranimo več let. Nepoškodovane celice celih začimb so namreč idealno naravno skladišče začimbnih učinkovin. Eterična olja pa so manj kot v zrnatih zavarovana v listnatih začimbah, zato so te manj obstojne. Priporočljivo je, da teh ne hranimo več kot dve leti. Mlete začimbe so najbolj odvisne od vpliva svetlobe, vlage in temperature. Če so primerno pakirane in shranjene, lahko svoje lastnosti obdržijo tudi do štiri leta, odvisno od vrste začimbe. Pri večji vlagi lahko splesnijo, pri visokih temperaturah pa eterična olja hlapijo hitreje in se začimba razdiši.