
- Stepemo jajca, rumenjake, sladkor in sol. Maslo pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča. Rozine namočimo v mešanico ruma in vode (v razmerju 1:1) ter jih skuhamo. Po možnosti to storimo že dan prej, da rozine lepo nabreknejo.
- Moko in kvas premešamo v večji posodi, dodamo mehko maslo, toplo mleko, namočene ter odcejene rozine, stepena jajca s sladkorjem in vse skupaj zamesimo v gladko testo.
- Testo bo kar precej lepljivo, toda brez skrbi, ko je premešano, ga položimo v namaščen pekač in pokrijemo s plastično folijo. Testo naj vzhaja počasi, najbolje čez noč v modelu.
- Ko vzhaja, ga damo v pečico, ki jo prej ogrejemo na 150 stopinj ter pečemo 45 minut. Nato zvišamo temperaturo na 180 stopinj in šarkelj pečemo še nadaljnjih 30 minut.
- Pomembno je, da ga pokrijemo z aluminijasto folijo, da se nam ne osuši in da ne dobi preveč skorje. Ko je pečen, ga odkrijemo in pokrijemo s krpo, da zadiha. Šarkelj naj se ohladi v modelu.
Velikonočni šarkelj




Sestavine
- 500 g posebne bele moke Žito
- vrečko in pol suhega kvasa Dolcela
- 120 g toplega mleka
- 15 g soli
- 140 g sladkorja v prahu
- 5 srednje velikih jajc
- 3 rumenjake
- 250 g masla
- 150 g namočenih rozin
- rumenjak z malo vode za premaz
- sladkor v prahu za posipo