Anketa
December je praznično obarvan mesec, ko občudujemo z lučkami okrašena mestna središča, v toplem zavetju doma pa se prepustimo ustvarjanju slastnih piškotov in drugih sladkih dobrot. Pri tem uporabimo tudi ščepec začimb, ki bodo dobrotam dodale »piko na i«.
Začimbe vplivajo na pikantnost, obarvanost in aromo oziroma odišavljenost jedi ter celo nevtralizirajo nekatere neželene priokuse. Uporabljamo jih v primernih količinah. Preveč ali premalo ni dobro. Kako določimo pravo mero, je stvar poskušanja, spoznavanja z začimbo ali zeliščem ter nekaj spretnosti in potrpežljivosti, nikoli pa ni odveč kanček drznosti in inovativnosti.
Večina začimb se jedem dodaja na začetku kuhanja, saj s tem pride njihov učinek bolj do izraza. Tako vse začimbe, ki so v večjih kosih ali koreninah – poper, ingver, klinčki in podobno, dodamo v jed že zgodaj. Pazimo le pri popru; pri daljšem kuhanju ga vseeno dodajmo v jed nekoliko pozneje, ker sicer lahko izgubi precej okusa. Nežne listnate dišavnice in zelišča kot so peteršilj, poprova meta, bazilika, šetraj, majaron, timijan, dodajamo čisto na koncu, približno deset minut pred koncem kuhanja, da jih ne razkuhamo, saj pri segrevanju hitro oddajo eterična olja, ta pa želimo v jedi ohraniti.
Med nepogrešljive začimbe v božičnem času spadajo cimet, ingver, žafranika, janež, muškatni orešček in klinčki. Cimet dodajamo v sladke in sadne jedi. Z njim odišavimo kompote, kuhano vino, dodajamo pa ga tudi v različna božično obarvana peciva. Ingver ima pekoč, oster, vendar aromatičen okus, zato previdno pri dodajanju. Sodi tako v sladko-sadne jedi kot tudi v pikantne. Z žafraniko jedi ne začinjamo, ampak le rumeno obarvamo. Zaradi grenke in ostre arome je potrebna previdnost pri odmerjanju.
Janež je nepogrešljiv dodatek v drobnih pecivih (upognjenci), kompotih, medenjakih in tudi v orehovih piškotih. Muškatni oreh uporabljamo za peciva in sladke kreme. Ima močno aromo, zato ga med pripravo dodajajmo previdno. Klinčki so pikantna in sladka začimba, s katerimi odišavimo kuhano vino, kompote, sadne sladice in pecivo. V sladkih jedeh se dobro kombinirajo s cimetom, janežem, ingverjem, kardamomom in limonino lupino.
Začinite si praznike z izborom svojih priljubljenih začimb.