Anketa
Praznični mesec december je mesec posebnih vonjav, takšnih, ki jih drugače navadno ni zaznati v naših domovih. Le kdo se lahko upre sveže pečenim piškotom z vonjem po mandljih, orehih, lešnikih, vaniliji, cimetu, klinčkih in medu?
Začimbe so listi, cvetovi, jagode ali korenine rastlin, ki zaradi svojih naravnih sestavin dajejo jedem vonj in okus, spodbujajo tek, pospešijo prebavo hrane, brez začimb bi hrano celo težko konzervirali za dalj časa. Nekdaj so imele začimbe pomembno gospodarsko in politično vlogo, kakor jo ima v zdajšnjem času nafta, zaradi začimb so se osvajala ozemlja in sklepale ženitve.
Brez začimb bi bile jedi neoznačene!
Pri pripravi jedi uporabljajmo več začimb, ki okrepijo okus jedi in ji dajo značaj. Če smo v naših krajih pri uporabi začimb v jedeh bolj previdni, so drugod pogumnejši. Kuhinje drugih narodov namreč poznajo začimb v izobilju. To so začimbe krepkih vonjev, okusov in skrajni čas je, da jih vsaj delček spoznamo in tu pa tam uporabimo v svoji kuhinji. Božični čas je za kaj takega ravno pravšnji. Le kakšni bi bili medenjaki brez cimeta, klinčkov, skandinavski poprnjaki brez ingverja in italijanski panforte brez popra?
Začimbe so zdrave
Začimbe nimajo le kulinaričnega pomena. Krepke začimbe z ostrim vonjem in okusom delujejo antiseptično in ne preseneča, da jih pri pripravi jedi in v svojih domovanjih na veliko uporabljajo prebivalci toplih krajev, kjer je verjetnost okužb zelo velika. Za veliko začimb pa obstajajo tudi dokazi o koristih proti raku, saj večinoma vsebujejo močne antioksidante. V slovenski tradicionalni kuhinji uporabljamo le peščico bolj blagih začimb, pretežno z dišečimi listi (dišavnic), ki vsebujejo le malo antioksidantov. Vseeno, tudi teh se ne branimo, saj zaradi mineralne sestave popestrijo prehransko vrednost jedi; pehtran ima denimo precej joda, cimet magnezija in mangana.
Začimbe so za dobro razpoloženje
Začimbe ustvarjajo občutek ugodja, po katerem v dneh z veliko teme kar hlastamo. Z njimi in z izbrano hrano z več oreščki pomagamo ustvarjati endorfine in tako do občutka sreče ni daleč. Za cimet celo pravijo, da je afrodiziak, tako kakor klinčki. A vse je v povezavi z mineralno sestavo živila in z občutki sreče, ki nas prevevajo, ko si jedi začinimo z izbranimi začimbami. Ljubezen gre vendar skozi želodec.
Vse v pravi meri
Že res, da so začimbe koristne in zdrave, a vse le v pravi meri. Prekomerno uživanje cimeta lahko povzroči privide in nemir, zato z njim v jedeh nikar ne pretiravajmo. Pol čajne žličke mletega cimeta na dan za vsakogar je več kot dovolj, da se počutimo prijetno. Za otroke zadošča že ščep mletega cimeta.
Začimbe za slaščice, napitke in okusno hrano
Ste za skodelico toplega nežno dišečega božičnega čaja? Morda skodelico kuhanega vina? Kavico s ščepcem cimeta ali klinčkov? Za cimet velja, da je eden izmed najbolj raziskanih antiseptikov, slovi celo kot naravni antimikotik, v zadnjem času pa je vse več dokazov, da uživanje cimeta blagodejno deluje pri sladkorni bolezni. Menda že pol žličke mletega cimeta na dan pomaga uravnavati krvni sladkor pri bolnikih z diabetesom tipa 2.
Bi morda vročo čokolado z ingverjem, ker kašljate? Ingver med drugim pomaga pri lajšanju težav dihalnih poti. Lahko žvečimo kandiranega ali suhega nastrgamo v tople napitke. Mmmm, nepozabno! Nič od tega, ker vas daje nespečnost? Tople mlečne jedi naših babic odišavljene z vanilijo vas popeljejo v miren sen in sproščujoč spanec.
Avtorica članka: Mojca Koman
Preberite tudi: