Ponedeljek - 05.05.2014

Zakaj je avokado tako dober, če je masten?

Avokado vsebuje pretežno večkrat nenasičene maščobne kisline, predvsem linolno kislino, ki jo poznamo pod izrazom omega 6.
Niso vse maščobe škodljive, nekatere izmed njih so nasprotno zelo koristne. Avokado denimo vsebuje pretežno večkrat nenasičene maščobne kisline, v večjih količinah predvsem linolno kislino, ki jo pogovorno poimenujemo z izrazom omega 6.
Linolna kislina je esencialna in jo moramo pridobiti s hrano (v večjih količinah se nahaja v avokadu, oljkah, bučnem olju), tako kot linolensko kislino (pogovorno omega 3), ki je pretežno v maščobi rib. Obe se v telesu razgradita v osnovne sestavine celičnih membran, spojine pomembne za transport holesterola po krvi, krvni pritisk, sintezo nekaterih hormonov in imunski odziv.
Če nam v prehrani primanjkuje teh esencialnih maščob, se v celično membrano vgrajujejo povsem neprimerne nasičene maščobne kisline. Večkrat nenasičene maščobne kisline so močno občutljive na svetlobo in toploto.
Največjo korist od njih imamo, če jih uživamo hladne in pri pripravi jedi uporabimo le tista olja, ki niso bila podvržena povišani temperaturi, se pravi hladno stiskana. Avokado pa najlaže uživamo v solatah, tortiljah ali kot namaz z malo česna, limonovega soka in soli.