Anketa
Valentinovih presenečenj in razvajanj si nihče ne predstavlja brez slastne in zapeljive čokolade. Ta mamljiva sladica pa ob prazniku zaljubljencev ni izpostavljena kar tako, saj čokolado pogosto omenjajo kot afrodiziak. Pravzaprav ta čokoladi predpisani učinek izhaja iz zgodovine in iz domovine čokolade, Mehike, v novejšem času pa je dobil tudi znanstvene utemeljitve.
Zadnja leta se vse bolj zavedamo koristnih učinkov kakava, ki je glavna sestavina čokolade. Temnejša čokolada zahvaljujoč večji vsebnosti kakava vsebuje veliko antioksidantov, ki blagodejno vplivajo na srce in ožilje. Pomagajo tudi pri zniževanju krvnega tlaka in preprečujejo staranje organizma. Flavanoli, ki jih vsebuje kakav, naj bi po novejši raziskavi, izvedeni na univerzi v Angliji, izboljševali tudi kognitivne funkcije. Najbolj gotovo pa je, da čokolada prispeva k boljšemu razpoloženju, saj spodbuja sproščanje hormona sreče – endorfina, zaradi katerega se počutimo dobro.
Čokolada sama po sebi ne redi, mnoge diete celo priporočajo sladkanje s temno čokolado, seveda pa naj bo uživanje zmerno, tako kot to velja za vsa druga živila. Tudi mozoljev čokolada sama po sebi ne povzroča, kožne reakcije so lahko prisotne le pri ljudeh, ki so alergični na katero od sestavin v čokoladi.
Čoko smernice
Čeprav jo poznamo že več kot tri tisočletja, se tudi čokolada s časom spreminja in prilagaja okusom svojih ljubiteljev. Spodaj preberite nekaj zadnjih trendov:
- Že nekaj let so priljubljeni okusi v kombinaciji čokolade in začimb, čokolade in slanih komponent, še vedno pa so priljubljeni tudi izdelki iz čistih sestavin, kot so naravni dodatki, naravne arome, kakav s poreklom ipd.
- Vse večja je ponudba izdelkov brez laktoze, oreščkov, jajc in glutena za potrošnike z alergijami.
- Čokolada ponuja neomejene možnosti ustvarjanja, zato je zadnje čase priljubljena igrivost in zabava s konditorskimi izdelki – izdelki so s pomočjo embalaže nadgrajeni v družabne in spretnostne igre, embalaže čokolad pa pogosto krasijo znani animirani ali filmski junaki.
- Čokolada je lepo darilo. Tega se vse bolj zavedajo tudi proizvajalci, ki svoje izdelke s pomočjo oblikovalcev in ilustratorjev odevajo v privlačne, unikatne, zapeljive embalaže in oblike.
- Opaziti je tudi trend vračanja k tradiciji – vse več proizvajalcev se vrača k retro in nostalgičnim izdajam čokolad, bombonov in peciva. Tudi Gorenjka je v koraku s časom – v retro podobo je bila odeta že ob 88. in ponovno ob 90. obletnici.
- Tradicija je nekaj, kar v tej panogi zagotovo veliko pomeni, saj je dokaz kakovosti. Vse pogostejša točka razlikovanja so zato tudi blagovne znamke, ki so na trgu čokoladnih izdelkov že dobro uveljavljene.
Čokoladne zanimivosti
- Če bi letno količino (Gorenjkine) čokolade v obliki 100-gramskih tablic zložili eno za drugo, bi kača dosegla 3.330 kilometrov, kar je polovica Kitajskega zidu. Dodatnih 1.000 kilometrov bi dodale letno proizvedene mini roladice in rezine.
- Če bi danes želeli v Gorenjko pripeljati vse člane Gorenjkinega kluba, bi potrebovali preko 300 avtobusov.
- Slovenci letno pojemo 5.500 ton čokoladnih tablic – brez drugih čokoladnih izdelkov (barov, pralinejev …). Povprečna poraba čokoladnih izdelkov na prebivalca letno znaša 2,75 kilograma, kar nas v svetovnem merilu uvršča med srednje velike porabnike.
- Največji porabniki čokolade v Evropi so Švicarji – pojejo skoraj 10 kg letno na prebivalca, Avstrijci in Irci približno 9 kg, Nemci in Norvežani pa nekaj manj kot 8 kg letno na prebivalca.
- Slovenci imamo najraje čokolade s celimi lešniki, radi imamo tudi riževe, mlečne in zadnja leta tudi čokolade z več kakava. Poleg klasike najbolj prodajanih lešnikovih čokolad so potrošniki dobro sprejeli temne čokolade Mistica, ki vsebujejo najrazličnejše harmonične kombinacije kakava in sadja.
- Danielu Petru, pionirju čokoladne industrije, je uspelo izdelati mlečno čokolado z uporabo kondenziranega mleka, in to po osmih letih neuspešnih poskusov.
- Konširanje – »conching« izvira iz francoske besede conche oz. školjka, ker oblika velikega stroja, ki ga je izumil Švicar Rodolfe Lindt in v katerem se izvaja postopek, spominja na veliko školjko.
- 7-kilogramska Gorenjka s celimi lešniki je največja čokolada, ki jo lahko kupite v Sloveniji, v Žitovih trgovinah. Odlična izbira za presenečenje obdarovancev ob jubilejih, obletnicah, porokah