Zanimam se za gojenje gob doma. Na kaj naj bom pri tem pozorna?

V zadnjem času se na tržišču pojavljajo kompleti za gojenje gob, predvsem šampinjonov, bukovega ostrigarja in šitak. Gojenje je preprosto, primerno za popolne začetnike, potrebujemo le kos lesa s skritim micelijem znanih gobic, tega postavimo na zelo senčno in vlažno mesto na vrtu, atriju, povsem dovolj je tudi senčen del na balkonu. Čez nekaj dni že lahko opazimo prve gobice, po 14 dneh pa si že lahko privoščimo prvo kulinarično razvajanje.

Načeloma je vse zelo enostavno, včasih pa gobic ni in ni, vendar ne gre kar tako obupati. Rastišče za gojenje gob mora biti namreč ves čas vlažno, gobe pa potrebujejo tudi primerno temperaturo za rast. Kot vemo iz narave, gobe najraje rastejo po dežju spomladi, še raje pa jeseni. Gojenje gob v vročem poletju in na sončnem vrtu tako skoraj ni mogoče, v kolikor ne poskrbimo za ustrezne pogoje.

Izberi si recept

Sestavine

Čas priprave

Zahtevnost

Tip obroka

Dobre novice

Prijavite se na Žitova elektronska obvestila

Naše znamke

Žito+

Kruh

Žito je že več kot pol stoletja sinonim za okusen, svež kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske in slaščičarske izdelke.

Zamrznjene dobrote

Zamrznjene dobrote so popestritev jedilnika za vse, ki kljub pomanjkanju časa prisegajo na okusne, polnovredne obroke.

 

Zlato polje+

Riži, testenine, kaše, kosmiči, zdrobi in žita za zajtrk… Zlato polje je sinonim za sodobno kuhinjo.

Maestro+

Že desetletja so začimbe, dišavnice, začimbne mešanice in dodatki jedem Maestro navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Natura+

Žita, kaše, kosmiči, moke, stročnice in izdelke iz soje v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci.

Gorenjka+

Polna vsega dobrega nas čokolada Gorenjka razvaja že več kot 90 let. Za sladko razvajanje ali izvirno darilo.

1001 cvet+

Zeliščne, sadne in prave čaje 1001 CVET poznajo in uporabljajo vsa slovenska gospodinjstva.

Šumi+

Šumi v svoji 135-letni sladki zgodovini ponuja širok izbor pravih slastnih mojstrovin.