Anketa
So testenine zdrave ali ne? Redijo? Lahko ostanke testenin še za kaj uporabimo? Polno vprašanj, na katera ni vedno preprosto odgovoriti.
Testenine redijo
230 g kuhanih jajčnih špagetov ima le 239 kcal, če jim primešamo 2 žlici oljčnega olja, v obrok dodamo še 200 kcal, torej skoraj podvojimo število kalorij v obroku, pravi znana dietetičarka dr. Juliette Kellow. Kaloričnost testenin je torej vedno odvisna od tega, s čim jih postrežemo. Če smo bolj nazorni: testenine z omako bolognese iz mešanega mletega mesa so denimo skoraj še enkrat bolj kalorične od testenin v paradižnikovi omaki. Za vitek stas je veliko bolj pomembno, da obrok pravilno sestavimo, da izberemo pravo vrsto ogljikovih hidratov in jih ne uživamo v pretiranih količinah. In, da ne pozabimo; nabiranje kilogramov nam povzročajo odvečne kalorije, pri čemer ni pomembno, od kod prihajajo – od testenin ali mastne pečenke.
Testenine so nezdrava hitra hrana
Popolnoma napačno je mišljenje, da vsa hitra hrana, kamor nekateri uvrščajo pico, hamburger, testenine in podobno, ni zdrava. Jemo zato, da napolnimo želodec, pri tem uživamo in obenem ohranjamo zdravje. Bistvo zadnjega je v uravnoteženih, pestrih in zanimivih obrokih z veliko sadja, zelenjave, polnovrednih žit in kakovostnih beljakovinskih živil. Temu zlahka sledimo, če med številnimi vrstami in oblikami testenin izberemo takšne iz polnovredne moke, v omako vmešamo več različne zelenjave, dodamo koščke mesa, ribe, rikoto, testenine bogato potresemo s parmezanom in si ob testeninah privoščimo veliko skledo pisane solate.
V testeninah je le škrob
Če izberemo testenine iz bele moke, je v teh pretežno res le škrob. Vendar poznamo tudi polnozrnate, graham in sojine testenine ter veliko množico testenin iz pirine, ržene, riževe ali ajdove moke. V vseh naštetih, ki jih proizvajalci pripravljajo iz polnovredne moke, je pester izbor mineralov in vlaknin, ki koristijo zdravju. Če med testo zamešajo še sesekljano špinačo, pire rdeče pese in podobno, dobimo hranilno obogatene testenine, ki so za nameček celo privlačno obarvane.
Edine dobre testenine so tiste z jajci
Testenine so narejene z dodatkom jajc ali brez njih, vendar moramo biti pri zadnjih pozorni, da so pripravljene iz pšenice sorte durum. Ta se od običajne pšenice razlikuje po tem, da vsebuje več beljakovin in več mineralov, obenem nam podatek zagotavlja, da bodo testenine po kuhanju čvrste in ravno pravšnjega pristnega okusa. Testenine z jajci imajo poseben (domač) okus, ki ga nekateri zelo cenijo, prehransko pa obogatijo tiste obroke, kjer primanjkuje beljakovin.
Testenine so le za počitniško kuho
Pakirane v škatlah ali vrečkah so testenine praktično nepokvarljive, dobro prenašajo transport in vsemogoče temperaturne pogoje, poleg tega jih ni potrebno shranjevati na hladnem. Dovolj razlogov torej, da so res najpogosteje na jedilniku počitniške kuhe. Nasprotno nas doma prepričajo zaradi enostavne in hitre priprave – z nekaj preprostimi koraki je kosilo nared, kot bi mignil.
Ostanke testenin zavržemo, ker niso več okusne
Napaka. S pridom jih uporabimo v mrzlih solatah za lahko večerjo ali kot popestritev mesnega menija na pikniku. Ker so hladne, imajo celo nižji GI. Lahko pa jih na hitro popečemo v ponvi z dodatkom sira, koščkov mesa, rib, malo zelenjave in po želji razžvrkljanim jajcem, da postanejo omleta, s solato pa popoln obrok ob koncu delovnega dne. Odlično se obnesejo, če jih zapečemo v pečici kakor narastek. Ostanke testenin pospravimo v posodico, zapremo in shranimo v hladilnik, kjer počakajo največ en teden.
Avtorica članka: Mojca Koman
Preberite tudi: